Mikrofalówka świetnie zabija patogeny
23 stycznia 2007, 13:32Gąbki i szczotki kuchenne mogą być rezerwuarami chorobotwórczych drobnoustrojów. Naukowcy mają na to jednak prostą radę: trzeba je włożyć do kuchenki mikrofalowej...

Dublety w drzewie oskrzelowym markerem autyzmu?
24 października 2011, 10:14Amerykańska pulmonolog dr Barbara Stewart odkryła anomalię w budowie dolnych dróg oddechowych, która być może pozwoli wcześniej wykrywać zaburzenia ze spektrum autyzmu (ang. Autism Spectrum Disorder, ASD). Wada wydaje się występować wyłącznie u osób chorych.

Jedzenie jogurtu powiązane ze zdrową dietą i zdrowym trybem życia
25 stycznia 2019, 05:11Jak donieśli naukowcy z University of Maine, jedzenie jogurtów i innych produktów mlecznych jest powiązane ze zdrowszymi nawykami żywieniowymi i lepszym profilem kardiometabolicznym.

Zmiażdżony, niegotowany proszę
25 lutego 2007, 15:11Czosnek przeciskany przez praskę czy miażdżony w inny sposób jest zdrowszy od ząbków zjadanych w całości. Dlaczego? Ponieważ zgniatanie niszczy błony komórkowe i uwalnia enzym zwany alliinazą. Rozkłada on bezwonną alliinę do związku charakteryzującego się silnym działaniem antybiotycznym i zapobiegającego tworzeniu się zakrzepów.
-5deb9bd09348215c5a9f37f67b823179.jpg)
Początki globalizacji
27 listopada 2011, 21:42Globalizacja jest stosunkowo nowym pojęciem w nauce. W 1960 roku kanadyjski krytyk literacki i teoretyk komunikacji Marshall McLuhan wprowadził pojęcie globalnej wioski (global village), aby zilustrować "kurczenie się" świata w wyniku wprowadzania nowych technologii komunikacyjnych

Wynalazek z PG pozwoli wytworzyć ekologiczne produkty jednorazowego użytku
18 lutego 2019, 14:33W Katedrze Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej została opracowana innowacyjna kompozycja polimerowa, służąca do produkcji m.in. ekologicznych, podlegających recyklingowi organicznemu sztućców jednorazowego użytku.

Nowe centrum odzyskiwania danych Iomegi
24 marca 2007, 11:05Firma Iomega, znany producent nośników pamięci masowej, otworzył w Europie swoje centrum odzyskiwania danych. Dotychczas podobne centrum istniało tylko w Stanach Zjednoczonych.

Niskie żelazo zwiększa ryzyko zakrzepów
17 grudnia 2011, 06:50Osoby z niskim poziomem żelaza we krwi są bardziej zagrożone niebezpiecznymi zakrzepami. Doniesienia na ten temat pojawiły się w specjalistycznym wydawnictwie Thorax.

Alzheimera da się wyleczyć za pomocą... diod LED i głośników?
15 marca 2019, 12:36Obecnie choroba Alzheimera jest nieuleczalna. Istnieje nieco leków, które czasowo poprawiają funkcjonowanie chorych, jednak żaden z nich nie powstrzymuje ani znacząco nie spowalnia postępów choroby. Wszystkie dotychczasowe próby farmakologicznego leczenia zawiodły.

Odchudzająca zupa
4 maja 2007, 17:15Badania przeprowadzone przez naukowców z Pennsylvania State University wykazały, że zjedzenie przed zasadniczą częścią posiłku niskokalorycznej zupy zmniejsza liczbę dostarczanych organizmowi kalorii aż o 20%.